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CAMPAIGN FINANCE ADVISORY OPINION NO. 24-001-F 

April 5, 2024 

 Question Presented: May an elected official expend campaign funds to attend the 
national convention of a political party? 

 Brief Answer: Yes. Section 23-15-821(2)(i), Miss. Code of 1972, explicitly allows 
campaign contributions to be used for travel expenses of an 
officeholder for “attending a state or national convention of any 
party.” 

The Mississippi Ethics Commission issued this opinion on the date shown above in 
accordance with Section 23-15-821(7), Mississippi Code of 1972, as reflected upon its minutes of 
even date. This opinion is limited to the provisions of Section 23-15-821 regarding the personal 
use of campaign contributions. This opinion does not interpret or offer protection from liability for 
any other laws, rules or regulations. While the actions discussed in this opinion may have tax 
consequences, the Ethics Commission is not authorized to give tax advice, and this opinion does 
not constitute tax advice. The Ethics Commission based this opinion solely on the facts and 
circumstances provided by the requestor as restated herein. The protection from liability provided 
by this opinion is limited to the individual who requested this opinion and to the accuracy and 
completeness of these facts. 

I.  LAW 

Section 23-15-821, Mississippi Code of 1972. 

(1) The personal use of campaign contributions by any elected public officeholder 
or by any candidate for public office is prohibited. 

(a) For the purposes of this section, "personal use" is defined as any use, 
other than expenditures related to gaining or holding public office, or 
performing the functions and duties of public office, for which the candidate 
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for public office or elected public official would be required to treat the 
amount of the expenditure as gross income under Section 61 of the Internal 
Revenue Code of 1986, 26 USC Section 61, or any subsequent 
corresponding Internal Revenue Code of the United States, as from time to 
time amended. "Personal use" shall not include donations to a political 
organization, or to a political action committee, or to another candidate. 

(b) "Candidate" shall mean any individual described in Section 23-15-
801(b), and shall include any person having been a candidate until such time 
that the person takes office or files a termination report as provided in this 
section. 

(c) "Officeholder" shall mean any elected or appointed official from the 
beginning of his or her term of office until that person no longer holds 
office. 

(2) The following personal use expenditures are specifically prohibited under this 
section: 

… 

(i) Travel expenses except for travel expenses of a candidate, officeholder 
or staff member of the officeholder for travel undertaken as an ordinary and 
necessary expense of gaining or holding public office, or performing the 
functions and duties of public office or for attending meetings or 
conferences of officials similar to the office held or sought, or for an issue 
the legislative body is or will consider, or attending a state or national 
convention of any party. If a candidate or officeholder uses campaign 
contributions to pay expenses associated with travel that involves both 
personal activities and activities related to gaining or holding public office 
or performing the functions and duties of public office, the incremental 
expenses that result from the personal activities are personal use, unless the 
person(s) benefiting from this use reimburse(s) the campaign account 
within thirty (30) days for the amount of the incremental expenses; and 

II. FACTS 

Facts provided by the requestor are set forth below, with identifying information redacted, 
and are considered a part of this opinion.  

May a legislator use campaign funds raised after January 1, 2018, to attend official 
meetings/convention of a national political party? 
 

III. ANALYSIS 

The requestor is a current “officeholder,” as defined in Section 23-15-821(1)(c), Miss. 
Code of 1972. That section took effect on January 1, 2018, and its provisions apply to campaign 
contributions received on and after that date. Section 23-15-821(2)(i) explicitly allows campaign 
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contributions to be used for travel expenses of an officeholder for “attending a state or national 
convention of any party.” Therefore, the requestor may expend campaign funds to attend the 
national convention of a political party. 
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BY: __________________________________ 

Tom Hood, Executive Director and  
Chief Counsel 


