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ETHICS ADVISORY OPINION NO. 22-009-E 

May 6, 2022 

 Question Presented: May an employee of a school district also serve on the county 
election commission when the school board elections are 
administered by the election commission? 

 Brief Answer: Yes, but the school employee should fully recuse herself from any 
deliberation or other action by the election commission involving 
school board elections to fully comply with Section 25-4-105(1) and 
Section 25-4-101, Miss. Code of 1972. Additionally, the school 
district and county are separate governmental entities, and no 
violation of Section 25-4-105(3)(a) will occur. 

The Mississippi Ethics Commission issued this opinion on the date shown above in 
accordance with Section 25-4-17(i), Mississippi Code of 1972, as reflected upon its minutes of 
even date. The Commission is empowered to interpret and opine only upon Article IV, Section 
109, Mississippi Constitution of 1890, and Article 3, Chapter 4, Title 25, Mississippi Code of 1972. 
This opinion does not interpret or offer protection from liability for any other laws, rules or 
regulations. The Commission based this opinion solely on the facts and circumstances provided 
by the requestor as restated herein. The protection from liability provided under Section 25-4-17(i) 
is limited to the individual who requested this opinion and to the accuracy and completeness of 
these facts. 

I.  LAW 

The pertinent Ethics in Government Laws to be considered here are as follows: 

Section 25-4-101, Miss. Code of 1972. 

The legislature declares that elective and public office and employment is a public 
trust and any effort to realize personal gain through official conduct, other than as 
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provided by law, or as a natural consequence of the employment or position, is a 
violation of that trust. Therefore, public servants shall endeavor to pursue a course 
of conduct which will not raise suspicion among the public that they are likely to 
be engaged in acts that are in violation of this trust and which will not reflect 
unfavorably upon the state and local governments. 

Section 25-4-103, Miss. Code of 1972. 

(h) “Governmental entity” means the state, a county, a municipality or any other 
separate political subdivision authorized by law to exercise a part of the sovereign 
power of the state. 

(l) “Pecuniary benefit” means benefit in the form of money, property, commercial 
interests or anything else the primary significance of which is economic gain.  
Expenses associated with social occasions afforded public servants shall not be 
deemed a pecuniary benefit. 

(p) “Public servant” means: 

(i) Any elected or appointed official of the government; 

(ii) Any officer, director, commissioner, supervisor, chief, head, agent or 
employee of the government or any agency thereof, or of any public entity 
created by or under the laws of the state of Mississippi or created by an 
agency or governmental entity thereof, any of which is funded by public 
funds or which expends, authorizes or recommends the use of public funds; 
or 

(iii) Any individual who receives a salary, per diem or expenses paid in 
whole or in part out of funds authorized to be expended by the government. 

Section 25-4-105, Miss. Code of 1972. 

(1) No public servant shall use his official position to obtain, or attempt to obtain, 
pecuniary benefit for himself other than that compensation provided for by law, or 
to obtain, or attempt to obtain, pecuniary benefit for any relative or any business 
with which he is associated. 

(3) No public servant shall: 

(a) Be a contractor, subcontractor or vendor with the governmental entity of 
which he is a member, officer, employee or agent, other than in his contract 
of employment, or have a material financial interest in any business which 
is a contractor, subcontractor or vendor with the  governmental entity of 
which he is a member, officer, employee or agent. 
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II. FACTS 

Facts provided by the requestor are set forth below, with identifying information redacted, 
and are considered a part of this opinion. 

I am writing to request an official opinion from the Commission regarding whether 
an employee who works for the school district and also is elected as an Election 
Commissioner has a conflict in working for the school district. 
 
Factual Background: The […] School District's secretary is also a County Election 
Commissioner. As an Election Commissioner, [he/she] works closely with local 
county elections. The Board of Trustees for the […] School District is concerned 
that [his/her] involvement in the county elections (and, particularly, the Board of 
Trustees' elections) could present a conflict of interest since [he/she] works for the 
school district. 
 
I am aware of Advisory Opinion No. 16-073-E wherein the Ethics Commission has 
opined that a newly elected Election Commissioner may remained employed with 
the county's emergency department so long as: 
 

The election commissioner totally and completely recuses 
themselves from all matters coming before the election commission 
concerning the board of supervisors' election. 

 
The Ethics Commission opined in Advisory Opinion No. 16-073-E that: 
 

A total and complete recusal requires that the recusing election 
commissioner not only avoid debating, discussing, or taking action 
on the subject matter during official meetings or deliberations, but 
also avoid discussing the subject matter with any other election 
officials. This restriction includes casual comments, as well as 
detailed discussions, made in person, by telephone, or by other 
means. An abstention can be considered a vote with the majority and 
is not a recusal. Furthermore, the minutes of the meeting should state 
the recusing member left the room before the matter came before the 
election commission and did not return until after the vote. 

 
It appears that the same result would apply in the […] School District's 
circumstances. However, I am aware that the Board of Trustees must seek their own 
opinion in order to be protected. 
 
Issues Presented: Can the District secretary remain employed with the District if 
[he/she] also serves as the County Election Commission? 
 
If [he/she] may remain employed with the District, is the District secretary required 
to totally and completely recuse [himself/herself] from all matters coming before 
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the Election Commissioners concerning the Board of Trustees for the […] School 
District? 
 
Is the District secretary not only required to avoid debating, discussing, or taking 
action on the matters concerning the Board of Trustees during official meetings or 
deliberations, but also required to avoid discussing the Board of Trustees with any 
other election officials? 
 
If the restriction applies to the District secretary, does [his/her] restriction also 
include casual comments regarding matters concerning the Board of Trustees, as 
well as detailed discussions, made in person, by telephone, or by other means? 
 
Would the minutes of the Election Commissioners be required to state that the 
recusing member (i.e., the District's secretary in this instance) left the room before 
the matter came before the election commission and did not return until after the 
vote? 
 

III. ANALYSIS 

Pursuant to Section 25-4-105(3)(a), Miss. Code of 1972, above, no public servant may be 
a “contractor, subcontractor or vendor” to the governmental entity of which he is a member, 
officer, employee or agent, subject to some narrow exceptions found in Section 25-4-105(4).  
When a public servant simultaneously holds two separate positions with the same governmental 
entity and receives separate compensation for each position, the public servant becomes a 
contractor by virtue of the second position and therefore violates Section 25-4-105(3)(a). However, 
the county and the school district are separate “governmental entit[ies],” and no violation of 
Section 25-4-105(3)(a) will occur from serving in both positions. See Section 25-4-103(h).  

Nevertheless, the Ethics Commission admonishes the election commissioner to avoid using 
her official position as election commissioner to obtain or attempt to obtain a monetary benefit for 
herself in violation of Section 25-4-105(1). An election commissioner should not participate in 
any decision by the election commission that could result in a pecuniary benefit to him or her as 
an employee of the school district. For instance, if an election commissioner uses his or her 
discretion to advance a candidate for school board in exchange for a pay raise or promotion in his 
or her job with the school district, then that commissioner violates Section 25-4-105(1), as well as 
other laws. 

The Ethics Commission has also advised public servants similarly situated to recuse 
themselves from voting on comparable matters to avoid the appearance of impropriety. See 
Advisory Opinion Nos. 16-073-E, 13-085-E, 12-101-E, 08-044-E, 08-033-E, 04-022-E, 99-026-
E, 98-023-E and 98-013-E. Pursuant to Section 25-4-101, public servants should conduct 
themselves in a manner which enhances the public trust in government and avoid actions which 
may tend to create public suspicion regarding the honesty and integrity of those in government. 

Under these specific facts, the election commissioner should totally and completely recuse 
herself from all matters coming before the election commission concerning the school board 
election to be certain she complies with Section 25-4-105(1) and Section 25-4-101. A total and 
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complete recusal requires that the recusing election commissioner not only avoid debating, 
discussing or taking action on the school board election during official meetings or deliberations, 
but should also avoid discussing the matter with any other election officials. This restriction 
includes casual comments, as well as detailed discussions, made in person, by telephone or by any 
other means. An abstention can be considered a vote with the majority and is not a recusal. 
Furthermore, any minutes of the election commission meeting should state the recusing member 
left the room before the matter came before the election commission and did not return until after 
the vote. 
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